Tips en tricks voor de koeienstal

2023-07-06
Van Winkoop

Volgens een onderzoek van Agridirect is gebleken dat 15% van de melkveehouders van plan is om binnenkort te investeren in hun stal. Voor veel melkveehouders is het bouwen of renoveren van een stal niet iets wat ze dagelijks doen. Dus als je dit wilt doen, waar moet je dan beginnen? In deze blog delen wij de beste tips voor het bouwen of renoveren van een stal.

Je langer termijn plan

Denk eens na over hoe je wilt dat je boerderij eruit ziet over 10 of zelfs 20 jaar. Hoe ziet je stalinrichting er tegen die tijd uit? Stel jezelf voor hoe je wilt zijn als boer in die tijd. Wat wil je bereiken met betrekking tot productie en vrije tijd en je gezin, maar ook het welzijn van de dieren en duurzaamheid? Het is moeilijk te voorspellen wat de invloed zal zijn van externe factoren, zoals regelgeving en de wensen van consumenten. Toch is het handig om te proberen deze zaken ook in je toekomstbeeld mee te nemen, zodat je een plan hebt dat klaar is voor de toekomst, gebaseerd op de kennis die je nu hebt.

Voeren

Hoe je het voer organiseert, heeft invloed op hoe goed de dieren groeien en gezond blijven. Dit geldt voor bijvoorbeeld een grupstal, maar ook een reguliere stal. Het is belangrijk om genoeg voerplekken te hebben en de stal goed in te delen. Het voerhek moet ook de juiste vorm en afmetingen hebben. Als je het voer automatisch laat regelen, kan dat helpen om efficiënter te werken en het werkplezier te vergroten. Werk jij al automatisch?

Veel gemaakte fout: Kosten en onderhoud

Het is algemeen bekend dat automatisch melken duurder is dan traditioneel melken, namelijk 2 tot 3 cent per kilo melk. Dit komt doordat er meer elektriciteit wordt verbruikt, er kosten zijn voor onderhoudsabonnementen en de vervanging van dure onderdelen. Hoewel melkveehouders zich bewust zijn van deze kosten bij de aanschaf, letten ze vooral op de prijs en financieringsmogelijkheden op dat moment. Adviseurs merken op dat melkveehouders na vijf jaar moeite hebben met de hoge kosten van het gebruik van de melkrobot. Dit komt doordat fabrikanten en dealers met de verkoop van een robot een klant voor een lange periode, meestal 15 tot 20 jaar, aan zich binden. Kijk dus goed naar kosten en onderhoud voordat je bepaalde aankopen maakt!